Voorjaar, lentekriebels.......

Lieve Gast,

Mei 2014, hoog tijd om weer wat van me te laten horen! Veel nieuwsfeiten van nu en de afgelopen maanden zoals: zonnepanelen, metamorfose Vakantiehuis De Paardenstal, interview Radio LOES FM, moestuinplantjes, Ambassadeur, Smaakparels, Asperges-Aardbeien. U ziet het: voldoende onderwerpen, voldoende nieuwsfeitjes! Want ja, hier op de Hoeve is altijd wat te doen!
Op Facebook onderhoud ik 2 pagina's: 'De Bourgondische Hoeve, De Paardenstal' en 'Anneliese Vonk'. De vele lezers van deze 2 pagina's zijn u, als u nog geen volger bent, dus een stapje voor wat betreft de laatste info van de laatste maanden.Wilt u beide pagina's ook volgen? Dat kan. Op Facebook moet u dan bij zowel 'De Bourgondische Hoeve' als bij 'Anneliese Vonk' een vriendschapsverzoek versturen! Rest volgt van zelf.....


Asperges en Aardbeien

Aspergetijd! Door het mooie voorjaar zijn er al weken volop asperges, ook hier in Siebengewald. Ik haal ze rechtstreeks bij de boer, Rob en Loes Ingenbleek, en verwerk ze voor mijn lunch, theesnoeperij (High Tea), diner en streekwinkel. Op bijgevoegde foto links zien jullie mijn laatste creatie met asperges: Chutney van asperges, komkommer en venkelkruid. Afgelopen week had ik de primeur van de eerste aardbeien van de buren, Martien en Mario Munsters. Samen met Mario heb ik toen knoepers van aardbeien geplukt die een uur later op de etagére lagen van mijn Theesnoeperij. Hoezo vers?! Met beide telers is het trouwens mogelijk een arrangement te maken: 'Kijken bij de boer en proeven bij mij!' Dat kan in de vorm van een taartje, soep, salade, dessert of samen een recept uitwerken als workshop (chutney, jam...). Een aan te bevelen uitje.....


Interview op de radio

Afgelopen maart was ik uitgenodigd voor een radio-interview bij Radio LOES FM (Lokale omroep Echt-Susteren) door Thea Peeters. Zij is gewichtsconsulent - coach (in Beesel) waarbij gezond voedsel heel belangrijk is. Wij hebben elkaar vorig jaar ontmoet bij 'De Week van de Smaak' in Venlo. Daarop kwam het telefoontje of ik naar Echt wilde komen voor een interview. Daarop zei ik natuurlijk geen nee! Een heel uur lang praten over De Bourgondische Hoeve, Theo (zonder hem was ik niet wie ik nu ben!!!!), mijn passie en de toekomst. De gesprekken/onderwerpen werden afgewisseld met door mij uitgekozen muziek. Leuke ervaring en trots dat ik hiervoor was uitgenodigd! Wilt u het terug luisteren?
Klik hier voor het interview


Metamorfose Vakantiehuis De Paardenstal

Afgelopen winter was een perfect moment om het Vakantiehuis De Paardenstal onder handen te nemen. Nadat Theo en ik deze 17 jaar geleden hadden verbouwd was het hard nodig om beneden alles een nieuwe lik verf te geven. En zoals altijd komt dan van het een het ander.... Samen met Anita van Kraaij (Onder de Kersenboom Mill, één van de leden van www.hetsoeteleven.nl ) ging ik bekijken hoe we deze ruimte beter konden laten aansluiten met het interieur van De Hoeve. Zij is tenslotte styliste en kon me hier goed in adviseren! Nieuwe kleuren zoals kiezel, comfort en forel sieren nu de wanden. Bij Bric & Brac in Cuijk vond ik mooie oude meubels uit de jaren 30. Het resultaat is verbluffend!
En wat Theo en ik altijd al graag wilden: 6 zonnepanelen op het dak..... Energie opgewekt door de zon, die zoals jullie zullen begrijpen, voor mij het komende seizoen mag blijven schijnen....
Nog een reden om hier je vakantie te vieren!


Ambassadeur Nationaal Park De Maasduinen

Februari jl. heb ik samen met andere collega-ondernemers de cursus Ambassadeur Nationaal Park De Maasduinen gevolgd en met goed resultaat afgesloten. Uiteraard wist ik al het nodige te vertellen over dit natuurgebied, maar lieve mensen, wat is het schitterend in De Maasduinen! De bossen, de heide, de paraboolduinen, zo gevarieerd, zo uniek in Nederland! De historie hierachter... Ben heel blij dat ik met de boswachters dit natuurgebied beter heb mogen leren kennen. En dan woon je toch al 17 jaar in Siebengewald...
Wilt u hier ook meer over weten? Of wilt u dat ik voor u een excursie regel met gids? Dit kunt u ook combineren met bv een lunch, high tea of diner bij mij op De Hoeve.... Zondag 25 mei a.s. is het De Dag van Het Nationaal Park, met veel activiteiten. Het thema dit jaar is: 'Er zit muziek in het Nationaal Park'. Zo kunt u een workshop Djembé volgen, kleurplaat en muziekinstrument maken, op stap met de boswachter voor een vroege vogelexcursie. Komt 25 mei u niet uit? Zij organiseren het hele jaar door veel activiteiten. Voor meer info verwijs ik u naar hun website:
http://www.np-demaasduinen.nl


Kas - Moestuin - Plantjes

In het voorjaar begint het bij mij altijd weer te kriebelen: zaad voor de dag halen, wat moet er nog besteld worden bij Bolster, biologische potgrond halen, kas- en moestuinschema maken. Ondanks het mooie voorjaar dit jaar hield ik me zoals alle jaren toch aan het zaaischema met mijn koude kas. Ik trek niets binnenshuis voor, de natuur laat ik gewoon zijn werk doen. Het resultaat: op dit moment kan ik u mooie moestuinplanten aanbieden. Zoals: tomaat (diverse soorten), knolvenkel, broccoli, courgette, sla (diverse soorten), snijbiet, tomatillo, Nieuw-Zeelandse spinazie, Oost-Indische kers etc. etc.
Deze plantjes verkoop ik tijdens de uren dat ik open ben met De Koffie- & Theeschenkerij en Het Streekwinkeltje op donder- en vrijdag van 12 tot 17 uur. Maar ook op de andere dagen bent u welkom. Het is dan wel het beste om even van te voren te bellen zodat u niet voor een gesloten deur staat! De komende weken neem ik voor in mijn kraam ook volop plantjes mee naar de streekmarkten. Waar? Dat kunt u 2 blokken verder in deze nieuwsbrief lezen.


Smaakparels in de Top van Limburg

Vorig jaar waren we hier in Noord-Limburg 'De Regio van de Smaak 2013'. Als navolging daarop hebben Regiovisie Bergen, Gennep en Mook-Middelaar de handen ineen geslagen. Hierop ontstond: "Smaakparels in de Top van Limburg". Hun doel: In een iets kleiner gebied (van Mook tot en met Wellerlooi) samen DE smaakattractie van Nederland worden. Ruim 20 bedrijven in de landbouw, recreatie en horeca profileren zich daarom vanaf deze zomer als Smaakparel! Proeven en beleven staat centraal en samen bieden ze verschillende smaakactiviteiten voor een dagje uit.
Ook ik ben daarvoor benaderd en vind het een heel mooi initiatief! Dus het woordje 'ze' heb ik bij deze verandert in 'we'. Ik wordt door hen aangekondigd als 'Het Weckparadijs', leuk he!

De kick-off (start) van de Smaakparels is zondag 18 mei a.s.
Daarvoor nodig ik u allen van harte uit. Dit gaat plaats vinden in Ottersum bij Maria Roepaen met een feestelijke Proeverij in de Wei om 'het van start gaan' van de smaakattractie te vieren. De proeverij is van 13 tot 16 uur. Toegang en hapjes zijn gratis! Mocht het zoals afgelopen week slecht weer zijn, verhuizen we gewoon naar de overkant van de weg: lekker warm en droog binnen in het voormalige klooster Maria Roepaen. (Kleefseweg 9 te Ottersum) Dus weer of geen weer; het gaat altijd door!!!!


Markten en ....

Dit jaar neem ik weer deel aan diverse activiteiten in de regio. Zo sta ik de komende weken op diverse Streekmarkten. Welke en wanneer? Ik zet ze voor u even op een rijtje.

- Zondag 18 mei: Kick-off van De Smaakparels te Ottersum (in de weide bij Maria Roepaen) van 13 tot 16 uur.
- Zondag 25 mei: Ossebraadfair te Ottersum (centrum) van 11 tot 17 uur.
- Zondag 1 juni: Internationale Straatmarkt te Siebengewald (Gochsedijk 62) van 10 tot 18 uur.
- Zondag 8 juni: Aspergefeesten Grubbenvorst (1e Pinksterdag) in het centrum vanaf 10 uur.

Hier stal ik weer veel producten van mijn grote assortiment uit, laat diverse jams, chutneys en zoetzuren proeven en neem natuurlijk ook moestuinplantjes mee. Als u het fijn vindt dat ik iets speciaals voor u meeneem moet u het maar even van te voren laten weten! Wellicht treffen we elkaar op één van deze Streekmarkten!

Wat ook leuk is: 2e Pinksterdag, 9 juni, Tour d'Asperges. Bij mij is dan de start van een toertocht van alleen maar BMW Z-3 auto's. Dat zal er wel mooi uit gaan zien op de Pannenweg!


Annelies, kan jij een dagje uit voor ons organiseren?

Die vraag wordt mij de laatste tijd vaak gesteld. 'Tuurlijk' zeg ik dan !!! Zoveel mogelijkheden, alleen al bij mij op de Hoeve, maar ook samen met leuke bedrijven in de regio.
Eigenlijk maak ik alles op maat, afhankelijk van het aantal personen, tijdstip dag etc.
Zo heb ik in augustus een dagje samengesteld voor een gezelschap van 20 personen; koffie-taartje op De Hoeve, Workshop Pottenbakken bij De Tramhalte in Bergen, lunch op De Hoeve, met huifkar de omgeving verkennen met tussenstop bij het Rosarium in Wellerlooi met als afsluiting barbecue wederom hier op De Hoeve. Toch leuk???
En wilt u met uw gezelschap blijven slapen? Buiten mijn 5 slaapplaatsen in de Paardenstal om zijn er nog diverse mogelijkheden, zowel bij mij op het terrein als op diverse andere locaties hier in Siebengewald.
Ook werk ik samen met Frans van Rongen Actief BV. Hij verzorgt activiteiten die net weer even anders zijn. Klimrots? Laser-kleiduiven-schieten? Kanoën? Allemaal mogelijk. En.... ideaal voor teambuildingdagen!
Vergaderen met lunch, buitenactiviteit? Schilderen?
Kortom, heel veel mogelijkheden!


Streekwinkel (en Webwinkel)

Elke keer ben ik weer blij verrast als ik merk dat er een bepaald product uit mijn Streekwinkeltje op is. Met plezier mag ik dan weer bedenken wat ik nu weer zal gaan maken. Het is heerlijk om telkens nieuwe culinaire recepten samen te stellen, in gedachten,mijn koppie, proef ik in feite dan al hoe het gaat worden en waarbij het lekker is. De basis hiervan waar bij mij alles om draait: ingrediënten van eigen bodem, liefst biologisch. En... wat lekker is, en goed bevalt, daar verander ik niet veel aan. Zo is bijvoorbeeld mijn Courgette-Piccalillyjam een hardloper! Multi-toepasbaar...
Hierbij een kleine greep van het assortiment van mijn huisgemaakte producten uit het Streekwinkeltje: aardbeien-dressing, gekonfijte vijgen en uien, balsamico, pesto, kappertjes, zoetzuur, atjar, soep (apart en daardoor ideaal voor thuis-diners), jam, chutney, puddingsaus, vruchten op siroop, likeuren...
Maar ook heb ik producten uit de regio zoals: biologische kaas van Aurora (oud-fenegriek-geit) in mooie handzame stukjes gevacumeerd, (voorheen Dageraad, uit Ven Zelderheide), paté en cervelaatworstjes van Gildeslagerij Arno de Best uit Bergen, diverse soorten pasta van De Aalshof uit Haps.
In Duitsland koop ik diverse biologische producten in zoals: Himalaya-zout, Johannisbrood, Melkrijst, Lange Korrel rijst, Spelt, Soja-Granulaat, Volkoren Knäckebrood, Tofu......

Mijn kippen zijn volop aan de leg, en niet om het een of ander, ze zijn verrukkelijk, en te koop!!!
Mocht Siebengewald voor u te ver weg zijn en u wilt toch snoepen van al dat lekkers uit mijn Streekwinkeltje kan ik alles via tnt-post versturen, uitgezonderd de eitjes en de moestuinplanten. Op mijn site staat een vrij uitgebreid webwinkel-assortiment. U kunt mij altijd bellen als u ergens vragen over heeft of iets wilt wat er niet bij staat.

Zo, ongemerkt weer een (veel te) lange Nieuwsbrief! Ik hoop dat u met plezier deze weer heeft gelezen.

Ik zeg graag tot ziens!
(hier op de Hoeve of op één van de activiteiten buiten de deur)

Lieve groet,
Anneliese Vonk - van der Zanden.
Indien u deze nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen, klik dan hier.