Laatste nieuwtjes De Bourgondische Hoeve!

Lieve Gast,

Wat later dan normaal, maar hier is dan weer mijn Nieuwsbrief om u een beetje bij te praten over het wel en wee hier op de Hoeve. Daar de natuur een dikke twee weken achter loopt ga ik lekker in dat ritme mee. Zo ook de steenuilen bij De Paardenstal. Normaal gesproken zouden ze nu al jonkies hebben, maar nee. Tijdens de steenuilenkast-controle zagen we dat moeders nog op twee eieren zat. Dus nog even afwachten voor er beschuit met muisjes gegeten kan worden. Op de foto ziet u moeder-steenuil met als bewijs een broedplek op haar borst.


Market Garden 1944-1994-2014

Afgelopen maand stond alles in Huize van der Zanden (mijn familie) in het teken van mijn moeders laatste uitgebrachte boek. Titel: "Welkom Bevrijders!", een verzameling verhalen uit september 1944 - 1994 - 2014 (drie keer Market Garden). Mijn moeder is nu 88 jaar oud en stond toen als 17 jarige (bijna 18) bij De Kleine Elft, aan de Corridorweg, in Reek te zwaaien naar de bevrijders. Ik weet niet beter als dat mijn moeder altijd verhaaltjes schreef. Vroeger waren dat kladjes die in dozen verdwenen, later, toen mijn vader niet meer werkte, werden het boeken. Dit laatste boek is haar 9e uitgave. Deze keer hebben we met het hele gezin haar geholpen om dit boek uit te geven. En trots als ik ben maak ik meteen gebruik om dit boek aan te bevelen, voor de geschiedenisliefhebber, de geïnteresseerde in de oorlog, voor vaderdag..... Het kost €12.50 en is te koop bij o.a. Bruna Schaijk, mijn moeder Betsy van der Zanden (Kruilier 24 Schaijk) en bij mij. (do. en vr., open van 12 tot 17 uur, en via telefoon en mail).


Markten....

Er staan op korte termijn twee markten op het programma waar ik met een lekker gevulde kraam ga staan.
Zondag 31 mei bij Aspergeteler Ingenbleek, Augustinusweg 6a in Siebengewald, van 11 tot 17 uur. Hier vindt u alles wat u wilt weten over asperges, proeven van asperges. Plus Maasduinenhoning, mijn jams en chutneys, verse theekruiden van HeWe..... Kortom een héérlijke happening!
Een week later, zondag 7 juni, sta ik wederom in Siebengewald maar dan op de grensoverschrijdende Jaarmarkt. Dit is een enkele kilometers lange markt, zowel in Siebengewald (Nl) als in Hülm (Dtl). En om mij wat gemakkelijker te kunnen vinden: ik sta ter hoogte van Gochsedijk 62.
De kramen staan natuurlijk vol met al mijn lekkernijen met als extra aspergesoep, aspergechutney, zoetzuur en atjar van o.a. asperges. Ook ontbreken zoals elk jaar mijn biologisch gekweekte moestuinplantjes niet. En...... uiteraard verkoop ik dan ook mijn moeders nieuwste boek!


1915 - 2015

Hieperdepiep, de Hoeve is dit jaar 100 jaar oud, een eeuw! Een 'Grande Dame'.... Dame? Ja, voor mij voelt de Hoeve als een moeder die over me waakt. Als het stormt, zoals het de laatste maanden wel vaker heeft gedaan, kan je haar horen steunen, het meegaan met de wind, precies zoals het hoort! Dan besef ik dat ze dit al 100 jaar doet, fier overeind blijven. En dat ze dat de komende 100 jaar ook nog zal doen! Als cadeautje voor haar heb ik alvast de schilder langs laten komen. Later dit jaar zal ik hier nog meer aandacht aan geven. Wordt vervolgd....
Rondom de boerderij beginnen de tuinen groen te worden, de vijver ligt er weer schitterend bij. De biologische plantjes in de moestuin en kas doen het goed.... Kortom, de natuur doet zijn werk. Maar ik moet er zelf ook hard aan trekken om dat allemaal zo te houden. Want onderhoud moet continu plaatsvinden. Gelukkig krijg ik hierbij hulp van lieve vrienden! En ondanks dat dit mijn geluksplek is, toch..... toch weet ik dat er ooit eens een moment komt dat ik me op een andere plek ga settelen. Wanneer dat gaat gebeuren? Dat leert de tijd... Ik vind het heerlijk om de gasten te verwennen. Of ze nu voor mijn streekwinkel komen, of voor het vakantiehuis, of voor de kleine kaart, of voor een uitgebreid diner met familie. Elk onderdeel van De Bourgondische Hoeve is me lief. Dat zit er gewoon ingebakken. Maar dat alles vergt ook enorm veel energie, zo in mijn eentje, zonder Theo..... Dus als er ooit iemand anders op mijn/onze energieplek pur sang gaat wonen, krijgt die (in mijn ogen en beleving) de hemel op aarde!!!


Filmpje....

Afgelopen jaar heb ik twee keer een gastcollege mogen verzorgen op het ROC Leijgraaf te Cuijk. Heerlijk om jongeren te vertellen over je bedrijf, over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO), over pure smaken, over biologisch telen etc. Als dank kreeg ik daarvoor een bedrijfsfilmpje, gemaakt door Bart, Joëlle en Rob. Zelf heb ik er een passend muziekje ondergezet (für Elise....) Klik maar op: Kleine rondleiding Bourgondische Hoeve


Tot ziens...

Zo, u bent weer een beetje op de hoogte. Wellicht treffen we elkaar op één van de markten. Of deze zomer op mijn terras voor een lekker hapje en drankje, of voor een gezellige en lekkere High Tea. En wilt u weten hoe het verder gaat bv de steenuilen, welke planten er te koop zijn, of.....? Kijk dan met tijd en wijle eens op mijn facebookpagina: De Bourgondische Hoeve.

Tot ziens!
Lieve groet, Anneliese Vonk.
Indien u deze nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen, klik dan hier.